Три български музея участват в първата мащабна пътуваща изложба на европейско

...
Три български музея участват в първата мащабна пътуваща изложба на европейско
Коментари Харесай

Български съкровища са на пътуваща изложба в Америка - Общество

Три български музея вземат участие в първата огромна пътуваща галерия на европейско културно наследство в Америка.

Първата спирка на пътуващата галерия, част от плана „ Първите владетели на Европа “ по самодейност на музея Фийлд в Чикаго, е Институтът за проучване на античния свят в Ню Йорк, Съединени американски щати, където тя бе открита през днешния ден, 21 септември под надпис „ Ритуал и памет: Древните Балкани и оттатък тях “.

Изложбата показва културни полезности от единадесет страни от Стария континент и ще бъде отворена за гости до 19 февруари 2023 година преди да отпътува за Чикаго. Проектът „ Първите владетели на Европа “ е първото по рода си огромно съдействие сред Северна Америка и Югоизточна Европа, а в него централно място заемат три български музея.

В изложбата в Ню Йорк с част от своите най-ценни експонати се включват Националният исторически музей в София и Регионалният исторически музей в Русе, които ще срещнат американската аудитория с някои от най-енигматичните си съкровища. Сред тях са неповторимото Боровско богатство от първата половина на IV в. преди н.е. и находките от могилния гроб на тракийски благородник от Голямата могила до с. Златиница, датиран към средата на IV век прочие н. е., включващи: неповторим златен венец с приложения, пръстен – щемпел, наколенник и два ритона от сребро. Със своята ювелирна направа усещане прави и златният наушник от първата половина на III век прочие н.е. открит край Синеморец, с древногръцката богиня на успеха Нике, ръководеща каляска с два коня.

„ Изключително щастлива съм, че тази галерия се осъществя в мащаб, който ще показа пред северноамериканската аудитория историята на Европа от антични времена, част от която сме и ние, българите. Не инцидентно зад реализацията на този план стои Националния исторически музей. Със своите фондове и специалисти, музеят се явява най-богатата културна институция, съхраняваща артефакти от всички исторически столетия, представяща голямата роля на Балканите в основаването, развиването и упадъка на античните цивилизации. Радвам се, че нашите сънародници оттатък окена ще могат да се допрян до изяществото на предмети с културно значение “, показа доцент доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей.

Изложбата включва също скъпи артефакти от интервала на неолита до желязната ера, показвайки над 200 рядко излагани ритуални експоната от 27 музейни институции, които придвижват публиката в бита и вярванията на античните цивилизации на Балканите.

„ Най-големият смисъл за нашето присъединяване е в построяването на връзки с българската общественост в Северна Америка, която разпознава Музеят „ Фийлд “ като собствен другар. Не по-малко значима е научната общественост, която посредством артефактите на Русенския музей, ще се допре до йерархиите в античните общества, формирали ритуали и памет за първите владетели на Европа “, сподели проф. доктор Николай Ненов, шеф на Регионален исторически музей – Русе.

Българското присъединяване се осъществя с финансовата поддръжка на Фондация “Америка за България ” и включва 32 експоната, запазили духа на народите, населяващи земите ни в ранните столетия на развиване на цивилизациите.

„ Този план е неповторима опция за България да разпространява културното си завещание измежду необятната общност в Северна Америка. Надяваме се тази галерия да притегли повече американски туристи да посетят България и да се срещнат с богатата й просвета, хубост и опциите, които предлага туризмът в България “, споделя Нанси Шилър, президент на Фондация „ Америка за България “

През идващите две години по плана ще бъдат осъществени поредност от изложения, които ще срещнат американската аудитория с археологически артефакти от района разпрострян се от Стара планина до Карпатския басейн. От Ню Йорк изложбата ще отпътува за Фийлд музея в Чикаго, където ще бъде изложена през месец март 2023 година Директно за Чикаго ще отпътуват и част от златните находки от най-старото обработено златно богатство в света, намерено във Варненския халколитен некропол и датирано в интервала сред 4600 и 4200 г.пр.н.е., където към изложбата с впечатляващите български съкровища се причислява Регионален исторически музей – Варна.

Сред основателите на неповторимия по рода си план е доктор Петранка Неделчева, началник „ Експозиционна и интернационална активност “ в НИМ, която прекарва две години в Чикаго по време на своята постдокторска специализация във Фийлд музея, осъществена със стипендия на Фондация “Америка за България ”. В този интервал се заражда и концепцията за представянето на богатото ни културно завещание в Чикаго, където е и най-голямата българска общественост.

Интересно съвпадане е, че с тази галерия България още веднъж впечатлява американската аудитория в Чикаго тъкмо 130 години след първото присъединяване на към този момент свободната ни страна в интернационално събитие. През 1893 година България е поканена да взе участие със собствен щанд на Световното ревю в Чикаго, разказано и в емблематичната творба на Алеко Константинов „ До Чикаго и обратно “.

Oт септември 2022 до януари 2025 огромният интернационален план ще се осъществя в три от най-престижните музейни институции в Северна Америка – Института за проучване на Античният свят в Ню Йорк, Музеят Фийлд в Чикаго и Канадският музей за история в Гатино, Квебек и има за цел да разкрие историята за това по какъв начин хората са придобили власт и въздействие посредством струпване на благосъстояние и управление на търговията, технологиите, ритуалите и войната.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР